Beleidsplan Stichting Voedselbank voor Dieren 010 2023-2025

1. Doelstelling van de stichting

Conform de statuten, vastgelegd bij notariële akte op 19-03-2014, streeft de stichting naar:

Het ondersteunen van dieren in Capelle aan den IJssel en omgeving, waarvan de eigenaren naar het oordeel van de stichting onder de armoedegrens leven. Dit gebeurt door het verstrekken van essentiële materiële levensbehoeften voor dieren. Daarnaast onderneemt de stichting alle handelingen die direct of indirect bijdragen aan deze doelstelling.

1.1 Strategische uitgangspunten

Hoewel de stichting primair gericht is op Capelle aan den IJssel en omgeving, streven we ernaar zoveel mogelijk dieren te ondersteunen. Het verwerven van de benodigde financiën is belangrijk, maar onze hoofdprioriteit ligt bij het dagelijks voorzien in voedsel en medische zorg voor dieren in nood.

1.2 Ondersteuning door de commissie

De stichting wordt ondersteund door een commissie die actief betrokken is bij fondsenwerving en voorlichting. De leden van de commissie, allen vrijwilligers, fungeren als aanspreekpunt voor het bestuur en dragen bij aan de missie van de stichting.

2. Activiteiten

Om haar doelstellingen te realiseren, onderneemt de stichting diverse activiteiten:

2.1 Actieve ondersteuning

De stichting biedt directe hulp aan dieren van eigenaren die onder de armoedegrens leven. Dit gebeurt door het verstrekken van voedsel en andere essentiële middelen.

2.2 Projectontwikkeling en -ondersteuning

We richten ons op het opzetten en ondersteunen van projecten met de volgende speerpunten:

  1. Fondsenwerving.
  2. Voorlichting en communicatie met diverse doelgroepen om bewustwording te creëren en mensen te betrekken bij onze missie.

2.3 Fondsenwerving

Fondsenwerving is cruciaal voor het voortbestaan van de stichting. Zonder voldoende financiële middelen kunnen we geen ondersteuning bieden. Transparantie over de bestemming van de fondsen is essentieel om mensen en bedrijven te betrekken bij onze doelen.

2.4 Voorlichting en communicatie

Het betrekken van vrijwilligers, donateurs en andere doelgroepen is van groot belang. We zorgen ervoor dat we effectief communiceren via verschillende kanalen, zoals een digitale nieuwsbrief en de website, waar we inzicht bieden in onze werkzaamheden met foto’s en video’s.

2.5 Donateurs

We hechten veel waarde aan onze bestaande donateurs, die een sterke band hebben met de stichting. Daarnaast blijven we actief zoeken naar nieuwe donateurs om onze financiële basis te versterken. Hierbij kijken we specifiek naar bedrijven die relevant zijn voor onze missie, zoals dierenwinkels en groothandels.

2.6 Betrokkenheid van mensen

Naast de bestuurstaken organiseert de stichting activiteiten die gericht zijn op voorlichting over verantwoord huisdierbezit en het bieden van praktische ondersteuning aan huisdierbezitters in nood.

3. Financieel beheer en verantwoording

3.1 Beheer van middelen

De stichting gaat zorgvuldig om met de aan haar toevertrouwde middelen. Jaarlijks wordt een budget opgesteld, en de besteding ervan wordt verantwoord in een jaarrapportage, die binnen drie maanden na afloop van het kalenderjaar beschikbaar is.

3.2 Projectbeheer

Voor elk project wordt een plan met doelstellingen, tijdlijnen en een begroting opgesteld. Jaarlijks wordt de voortgang van de projecten geëvalueerd en wordt een eindrapportage opgesteld bij de afronding van het project.

3.3 Verantwoording van de stichting

De stichting stelt jaarlijks een jaarrekening op, die op verzoek beschikbaar is. De stichting streeft naar maximale effectiviteit van de ontvangen giften, rente en opbrengsten uit acties. Bestuursleden en vrijwilligers ontvangen geen vergoedingen, behalve voor daadwerkelijk gemaakte onkosten.

4. Toekomstige stappen

De stichting wil in de toekomst blijven groeien door het vergroten van haar netwerk, het verbeteren van communicatie met verschillende doelgroepen en het actief werven van nieuwe donateurs. Daarnaast blijven we ons inzetten voor een duurzame financiële basis, zodat we ook op lange termijn dieren in nood kunnen blijven ondersteunen.